About Stuff Linkies Fanfic Journal

Sunday, April 21, 2013

Review Novel : Contengan Jalanan - Hlovate


Muka Surat : Fend - 262 ׀ K² - 291
Tempoh : 48 jam.

Assalamualaikum.

K. Akhirnya dapat jugak aku memiliki novel Contengan Jalanan ni. Dah lama aku nak novel ni. Syukur ke hadrat Ilahi sebab bagi aku rezeki. Yelaaa. Harituh masa Hari Anugerah, aku dapat duit, hadiah dari sekolah. Ada la jugak duit untuk aku membolot beberapa novel di Popular Bookstore. Dan kalau nak tahu, novel-novel Hlovate ni memang susah gila nak jumpa dekat bookstore-bookstore dekat Perak ni. Memang rare gila la. Nasib baik aku ada rezeki. Tiba-tiba ada dekat Popular Bookstore. Alhamdulillah..

* * * *

First imperisson.
Aku teragak-agak nak beli novel ni sebab tajuk dia nampak macam 'berat'. "Contengan Jalanan", tak ke tajuk dia macam untuk orang dewasa je? Aku ni baru nak menginjak umur dewasa, jadi aku adalah sikit perasaan nak-tak nak beli novel ni. Tapi lepas aku baca sinopsis dia dekat internet, perasaan nak membeli novel ni makin membuak-buak sebab watak dia. 


Watak
Tadi aku ada cakap pasal aku nak beli novel ni sebab watak kan? Haaa. Watak dia sebenarnya macam ada kena mengena dengan aku. Aku tak tahu kenapa. Mungkin sebab watak-watak dia memang jenis yang otak seni, jiwa muzik macam aku. K. Menurut observation aku, watak-watak utama dalam novel ni ialah Fend dan K². "Cara sebutan K² tu ialah K-Square". 

Favourite part.  
Part Fend bagi drumstick buatan tangan sendiri yang berukir nama K² dekat K². Aku boleh imagine betapa rapatnya hubungan persahabatan mereka. Lepas tuh part Fend bagi sketchbook hitam dekat K². Betapa sayangnya Fend dekat K². Fend suruh K² sedar sebelum terlambat. Ada part yang bagi aku menangis. Tapi tak nak cerita la. Nanti spoil la pulak.

Komen. 
Aku ada buat beberapa pemerhatian dalam internet ni. Ramai yang tak tahu cara nak membaca novel ni. Sebenarnya novel ni takde sinopsis. Depan belakang ialah kulit buku. Jadi bagi tak nak mengelirukan korang, aku syorkan supaya korang baca dulu bahagian yang depannya ada tulis 'I - Fend'. Lepas dah baca bahagian Fend, baru baca bahagian 'II - K²'. Nanti baru la korang tak terkeliru. 

Komen aku, novel ni sesuai untuk manusia yang sudah lalai dengan duniawi dan lupa akan dunia seterusnya. Aku baca novel ni memang kena tepat batang hidung sendiri la. Lagi-lagi sambil aku baca novel ni, aku dengar lagu Cakra Khan - Harus Terpisah. Perghh.. Feel habis! "Takde kena mengena antara novel Contengan Jalanan dengan lagu Harus Terpisah tu sebenarnya." Novel ni mengajar kita apa itu erti 'life' yang sebenar benarnya. 

Gaya bahasa Hlovate memang terbaik la. Sempoi je kalau baca. Guna bahasa pasar dan banyak la jugak guna bahasa Inggeris. Sesuai untuk orang yang tengah belajar bahasa Inggeris macam aku ni haaa..

Quotes.
Banyak gilaa quotes la aku jumpa dalam novel ni. Sampai aku dah tak tahu yang mana satu quotes yang aku paling suka. Semuanya terbaik. Dan yang paling terkesan sekali quotes pada aku ialah quotes, 

"The man that decided to change on the twelfth hour dies on the eleventh."

Maksud quotes tu bagi aku ialah, "Orang yang tak sempat untuk berubah ke jalan yang baik."

Orait. Kena blaa dulu. Assalamualaikum, ppyong dan sayonara.

8 comments :

faten.banana said...

Cepatnya bacaaa ._. den tak habis lagi baca yang K-square punyaa ._.

Hlovate cuba tunjuk perbezaan anatara orang yang awal dpat hidayah dan yg lambat ._____. reflective story dia ._. bawa maksud yang mendalam ._. In my opinion aaa ~.~

♔ RΛIHΔΝAH ΑRІFҒ said...

Haaa.. Hlovate cuba bagi kita pengajaran dengan cara yang berbeza. Dia memang unik~!

Well. Den memang suka baca buku cepat-cepat. Tak sabar nak tahu kesudahan sesebuah cerita tu :')

Anonymous said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is needed to get set up? I'm assuming
having a blog like yours would cost a pretty penny?
I'm not very internet savvy so I'm not 100% sure. Any recommendations or advice would be greatly appreciated. Appreciate it

my web blog: http://www.miumiuoutletshopx.com/

Anonymous said...

Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit
and sources back to your webpage? My blog site is in the exact same niche as yours and my users
would genuinely benefit from a lot of the information you provide here.
Please let me know if this alright with you. Thanks!


Here is my webpage - miu miu 財布

Anonymous said...

Somebody necessarily lend a hand to make seriously articles I'd state. That is the very first time I frequented your web page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this actual put up incredible. Magnificent task!

Here is my site :: ミュウミュウ店舗

Anonymous said...

I drop a leave a response each time I like
a post on a site or I have something to add to the discussion.
It's caused by the passion displayed in the post I read. And on this post "Review Novel : Contengan Jalanan - Hlovate". I was actually excited enough to post a comment :) I actually do have a couple of questions for you if you do not mind. Could it be simply me or do a few of these comments appear like left by brain dead people? :-P And, if you are writing at other sites, I would like to follow you. Would you list all of your shared pages like your linkedin profile, Facebook page or twitter feed?

My homepage: ミュウミュウ

Anonymous said...

I'll right away clutch your rss as I can not find your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please let me recognize so that I may subscribe. Thanks.

my webpage: トリーバーチ靴

Anonymous said...

This paragraph is really a nice one it helps new net visitors, who are wishing for
blogging.

Here is my weblog: http://www.chloeoutletshop2013.com