About Stuff Linkies Fanfic Journal

Friday, March 15, 2013

Tutorial : Photoshop - Simple Cover Fanfic



Assalamualaikum, annyeong dan helo!

Okay. Disebabkan hari ni mood aku agak kucar-kacir, jadi untuk menghilangkan mood tu aku bercadang nak buat tutorial cara untuk membuat simple diffusion cover fanfic. Lagipun ramai yang minta aku tolong ajarkan, cuma aku je takde masa nak buat tutorial. 

Ooyeah! Sebelum tu, aku nak berterima kasih kepada Kak Nana Johari sebab selalu buat tutorial pasal cover fanfic. Tapi untuk tutorial ni, aku ikut cara aku. Cuma aku guna sikit skill yang Kak Nana ajarkan. Part 'eraser' dalam tutorial ni aku ikut tutorial Kak Nana.

Ok. Jom kita mulakan.

1. Buka Adobe Photoshop anda. 

2. Buat canvas berwarna putih. Saiz untuk kebiasaan yang aku buat ialah '500 x 700'. [ Ctrl + N ]


3. Open gambar yang korang nak jadikan cover fanfic tu. macam aku, aku guna gambar Siwon + Donghae + Eunhyuk. [ Ctrl + O ]


4. Drag gambar tadi tu ke dalam canvas putih yang kita dah buat tadi.


5. Lepas tuh, korang ikut macam dalam printscreen ni.


6. Sekarang waktunya kita untuk memadam bahagian yang tidak perlu. Korang ikut jugak macam dalam printscreen ni. 


7. Ikut printscreen yang aku dah buat ni. Tekan "Gradient" tau.


8. Korang tukarkan style pada gradient tu kepada 'Radial'. Scale dia pun kalau nak ubah pun takpe.


9. Dah siapkan?! Korang boleh letak tajuk pada bahagian 'Gradient' dalam poster korang sebenarnya. Tapi aku buat sampai gradient je. Malas nak buat part tulis tajuk tu.

10. Kalau dah siap segalanya, korang boleh save. Hasilnya, insya Allah akan jadi macam ni,


Kalau ada benda yang tak faham, boleh tanya aku. Nanti aku akan sedaya upaya menjawab pertanyaan korang. Nak complain mahupun puji memuji aku, bolehlah ke ask.fm aku [http://ask.fm/RaihanahAriff]. "Boring kot! Takde soalan untuk dijawab."

Aku dah dapat result Add Maths aku. Amat mengecewakan. Tak nak cerita la. Memalukan! Mintak diri dulu. Assalamualaikum, ppyong dan sayonara..





3 comments :

faten.banana said...

Simple tapi cute ._____. Tak pernah terfikir pun nak guna gradient tool tu lol.

Anonymous said...

macam mana kita nak tahu warna dia sama ke x? ada cara

Ririchiyo San said...

apa yg nak kena tekan kat ' Layer 1 ' tuh ? sy tekan pastu nk cat kan . warna dia jadi warna hitam/kelabu :/