About Stuff Linkies Fanfic Journal

Monday, June 13, 2011

Tutorial : Photoshop - Coloring


( husband aku sungguh handsome ! )


Hello everybody !

Okayy . Hari ni dah start sekolah . Huh ~ Hari pertama yang memenatkan . Hana asyik menggila dekat sekolah sebab tak cukup tido / mengantuk .. Ye lah , mane tak cukup tido . Malam semalam tido pukul 2 sebab nk tengok report pasal UKISS dekat 8tv je . Thank you 8tv coz siarkan footage UKISS ! Guibo , are you serious that you're Eli 's friend ? I'm really jealous with you , you know ? Okey . Straight to the point ~ Hari ni Hana nk buat colouring tutorial untuk sorang kawan Hana nie . Sejak dari mase cuti dia mintak Hana ajarkan , tapi Hana busy . So , Hana tak ajar dia pon . Sorry YOU !
Okay , let's start now .




1st : Open photoshop + search picture yang you alls nak .
2nd : Open adjustment > channel mixer ( red : 120 / blue : -25 )
3rd : Open adjustment > selective color ( red : -100 / black : 100 / blue : 100 / cyan Link: 100 / white : -50 )
4th : Open adjustment > color balance ( midtones : -20 / -5 / 10 )
5th : Open filter > sharpen
6th : Save it !

Jeng ~ Senang jekan ? Nie tutorial , Hana buat sendiri ye . Jangan nak cakap Hana tunjuk belagak , tapi tiru tutorial orang . Please yea , saya tak curi tutorial orang . Tutorial nie saya experiment sendiri !

Ppyong.

6 comments :

Chazz said...

is going to try this later~ wahh.. u make it sound so easy XD XD I always have a hard time doing the coloring =.=

Hana ♥ said...

Heheh , try la Chazzie unnie ! It's very easy :)

Chazz said...

thanks for replying back! haha. uhh.. why are you jealous? XD

Hana ♥ said...

Because , i never meet them face to face :p
* stupid reason XD

chazz said...

tak paham this part"
3rd : Open adjustment --> selective color ( red : -100 / black : 100 / blue : 100 / cyan: 100 / white : -50 )

Hana ♥ said...

Oh , yang tuh ! Sy pkai 5 warne dkat selective color . ( yg dkat scrolbox )

colors 1 : red [ cyan : -100 / magenta : 0 / yellow : 0 / black : 0 ]

colors 2 : black [ cyan : 0 / magenta : 0 / yellow : 0 / black : 100 ]

colors 3 : blue [ red : 100 / magenta : 100 / yellow : 100 / black : 100 ]

colors 4 : cyan [ cyan : 100 / magenta : 0 / yellow : 0 / black : 0 ]

colors 5 : white [ cyan : 0 / magenta : 0 / yellow : 0 / black : -50 ]

* hope unnie pham , ap yg sy tulis :p